top of page
Search
  • Writer's pictureKIDHUB

PRVI GLOBALNI DEČJI DIZAJNATON U BEOGRADU

Updated: Mar 19, 2021



Cetvrto izdanje Globalnog decjeg dizajn maratona (Global Children's Designathon) održano je 3. novembra, a Beograd je ove godine prvi put bio na listi ucesnika ovog svojevrsnog Dizajnatona. U prostorijama Impact Hub-a, prvog novembarskog vikenda, okupila su se 62 učenika iz 18 osnovnih škola iz Beograda i okoline, kao i jedne srednje škole iz Kraljeva, uzrasta od 9 do 16 godina, koji su uz pomoc novih tehnologija prikazali svoja kreativna ekološka rešenja za spas naše planete.


Ovo je bio poseban dan za mališane iz citavog sveta - hiljadu dece u 30 gradova na svim kontinentima istovremeno je dizajniralo maštovita rešenja na temu održivosti planete Zemlje, što je deo jednog od Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija - Život na Zemlji.



Prvo mesto su osvojili osnovci beogradske OŠ „Drinka Pavlovic" sa svojim eko rešenjem „Bambos - reciklažno ostrvo na kome roboti sade bambus koji predstavlja održivu zamenu za drvo". Drugo mesto je pripalo ucenicima OŠ „Dušan Jerkovic" iz Indjije, sa rešenjem „RoboShvaba" - sistem zaštite šuma pomocu mikro robota koji mere promene u šumskom ekosistemu, dok su treće mesto osvojili djaci iste škole i predlog projekta „Eko Miš" - robot koji reciklira otpad i pretvara ga u djubrivo namenjeno rastu biljaka, a ujedno i sadi drveće. Dečja rešenja su dobila i vredne nagrade koje su obezbedili Dexy Co, Smart Robotics, Bitka za znanje i Kreativni centar.


Takmicenje se odvijalo u dinamicnoj i zabavnoj atmosferi. Deca su zapocela dan istražujuci temu krcenja šuma u svom gradu, a posebno posledice ove pojave, poput zagadjenosti vazduha i gubitka staništa brojnih životinjskih i biljnih vrsta.


Naredni korak je bio osmišljavanje i skiciranje ideja, a zatim su deca gradila prototipove svojih rešenja pomocu pištolja za lepljenje, mini motora, mikro:bita, LED lampica, senzora i recikliranih materijala. Putem interneta, deca su bila u kontaktu sa timovima u drugim zemljama, a na kraju dana su takmicari predstavili svoje izume na panelu koji su cinili stručnjaci, roditelji djaka i istaknute javne licnosti.



„Mi smo izuzetno zadovoljni rezultatima našeg prvog Dizajnatona koji je pokazao da deca iz Srbije razumeju ekološke probleme i da kreativno razmišljaju koristeci razlicite medije za realizaciju svojih rešenja koja su bila raznovrsna - od aplikacija, robota, razlicitih proizvoda i usluga koje bi po njima doprinele boljoj zaštiti šuma. Posebno nam je važno da su razumeli način konstruisanja prototipa, da su se pripremili za rad i da su zaista uživali radeci sa Designathon elektro kompletom, reciklažnim materijalima, a mnogi od njih su po prvi put imali prilike da ekperimentišu programirajuci uz Micro: bit", rekla je Tijana Petrovic ispred Kid Huba koji je organizator Dizajnatona.


Deca širom sveta ozbiljno razmišljaju o društvu i buducnosti zemlje. Inovativne ideje dece koja se bave ovim temama veoma su vredne i usmerene su na buducnost. Ponekada su toliko dobre da ih prihvataju razne kompanije i, u dogovoru sa mladim dizajnerima, dalje se razvijaju u novi proizvod ili uslugu.


Addiko banka je partner prvog Globalnog decjeg dizajn maratona u Srbiji, u okviru programa društveno odgovornog poslovanja i podrške edukativnim inicijativama za mlade. „Sa zadovoljstvom smo se pridružili premijernom izdanju Dizajnatona u Srbiji, sa željom da promovišemo jedan neformalan oblik obrazovanja dece koji im pomaže da sa razumevanjem gledaju svet oko sebe, nauce što više i ucine nešto znacajno za našu planetu", istakao je Vojislav Lazarevic, predsednik Izvršnog odbora Addiko banke.



Cetvrti Globalni dedji dizajnaton predstavlja edukativni program Dizajnatona (Designathon Works), nastao u Holandiji, a ova inicijativa je u Beogradu realizovana uz partnerstvo sa Addiko bankom. Globalni dedji Dizajnaton podržava, izmedju ostalih, i Svetska organizacija za prirodu (WWF) i globalna mreža za društvene inicijative Ashoka. A ovogodišnji partneri dogadjaja u Beogradu bili su Ambasada kraljevine Danske, GIZ Yep – program za podršku mladih, inicijativa Inspiring Girls, JCI Beograd, Kliker IT centar, Bitka za znanje, Pertini i Beofruit. Medijski sponzor dogadjaja bio je RTS, a ovde možete pogledati i video prilog o našem dogadjaju.


Takmicenje se odvija u skladu sa jedinstvenom metodologijom Dizajnatona, koja decu širom sveta priprema da dizajniraju buducnost, uceci ih da koriste svoju kreativnost i nove tehnologije. Na ovaj nacin se kombinuju dizajnersko razmišljanje i prakticno obrazovanje, kroz veštine poput kreativnog i kritickog razmišljanja, komunikacije i digitalne pismenosti, a ovaj pristup stice sve vecu primenu u obrazovnim sistemima, pomažuci deci da se prilagode kontinuiranim promenama i nepredvidivoj sutrašnjici.



29 views0 comments
bottom of page