top of page
Search
  • tijanapetrovic6

Kako da unapredimo prostore za igru koristeći cirkularni dizajn?

Deca iz Srbije za kvalitetnije provođenje vremena i približavanje prirodi u graduGlobalni dečji Dizajnaton (dizajn maraton) na temu “Kako da unapredimo prostore za igru koristeći cirkularni dizajn”, održaće se po sedmi put u periodu od 18. maja do 31. maja u Beogradu, u organizaciji KidHub-a iz Beograda.


Centralni događaj će se održati 18. maja u prostoru Nova Iskra Dorćol (Cara Uroša 18) i u njemu učestvuju deca iz predškolskih ustanova PU Čika Jova Zmaj, PU Čukarica, OŠ Karađorđe, OŠ Ujedinjene Nacije i Prva kragujevačka gimnazija. Oni će zajedno sa mentorima iz oblasti pejzažne arhitekture, tehnologije obrade drveta, dizajna i pedagogije kreirati rešenja u vidu prototipa za igrališta po meri deteta. Pored ovih obrazovnih ustanova, u događaju učestvuju i druge predškolske ustanove i osnovne škole iz Srbije.


Po završetku događaja u saradnji sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, najbolja rešenja će u ko-kreaciji sa studentima i profesorima, ali i drugim stručnjacima biti razrađena do finalnog projekta od kojih će jedan biti izveden u prostoru Arboretuma Šumarskog fakulteta. Ostali radovi biće predstavljeni na izložbi koja je planirana za oktobar 2024. godine.


Brojna istraživanja ukazuju na značaj uključivanja dece u promišljanje razvoja grada “po meri deteta”. Zelene površine su sastavni deo gradova i važno mesto za razvoj kako dece, tako i cele zajednice. Predominantno sedelački način života, izloženost medijima i nerazvijena socijalna mreža su okolnosti koje okružuju detinjstvo danas. Vrtićka i školska dvorišta kao i standardna igrališta u visoko urbanizovanim sredinama su uglavnom betonske ili asfaltirane površine bez sadržaja koji bi deci koja tu borave pružila prijatan i zelen ambijent za igru i učenje. Zato želimo da pružimo priliku deci da stiču sliku o sebi kao o kompetentnom biću, da grade vršnjačke odnose i razvijaju igru u najstimulativnijem okruženju, u prirodi.


Globalni dečji Dizajnaton se ove godine održava na globalnom nivou u 45 zemalja sveta i u njemu učestvje više od 3000 dece i eduktora.


Designathon Works Ⓡ je mejker edukativni program iz Holandije koji podstiče razvoj veština 21. veka s ciljem kreiranja inovativnih ekoloških rešenja strukturisanih oko UN globalnih ciljeva održivog razvoja pomodu novih tehnologija i kvalitetnijeg uključivanja dece u rešavanje izazova koji se tiču njihove budućnosti.


Globalni dečji Dizajnaton pokreće organizacija KidHub (www.kidhub.rs) u partnerstvu sa Fondacijom Designathon Works iz Holandije. Partneri događaja su kreativni hab Nova Iskra, udruženje Ekonaut iz Beograda i Šumarski fakultet u Beogradu.

11 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page