top of page
Search
  • tijanapetrovic6

Erasmus plus projekat "Change Shaping Schools"

Tokom juna 2022. godine, deo tima KidHub-a boravio je u studijskoj poseti Solunu u okviru Erasmus plus projekta "Change Shaping Schools" (CSS-EU) gde smo imali priliku da razmenimo iskustva sa partnerima iz Grčke, Velike Britanije i Irske, Rumunije, Hrvatske i Kipra u dosadašnjoj implementaciji aktivnosti projekta.


Nakon detaljne analize o potrebama i mogućnostima primene programa "Obrazovanja za društvene inovacije" koju smo radili kroz desk istraživanje, seriju intervjua sa odabranim sagovornicima iz sektora za mlade, obrazovanje i društveno preduzetništvo u Srbiji u periodu od marta do avgusta 2021. godine, sastavili smo "Kontekstualnu analizu" koju možete pročitati na ovom linku https://css-project.eu/results/


Zatim je tim KidHub-a prošao obuku "Training for trainers" za primenu metoda i rad sa nastavnicima tokom septembra 2021. godine koju su održale kolege iz organizacije "Social Enterprise International" iz Velike Britanije i Irske. Nakon toga smo organizovali dve onlajn obuke za nastavnike partnerskih škola tokom februara 2022. godine.






Ovde možete pročitati o projektima koji se trenutno realizuju u osnovnim školama u Srbiji i Rumuniji https://cutt.ly/5Cnnshy.


Cilj projekta "ChangeShapingSchools" je implementacija programa "Obrazovanje za društvene inovacije" kroz stručno usavršavanje nastavnika koji će biti obučeni da sa svojim učenicima realizuju projekte koji su zasnovani na osnovnim načelima društvenih inovacija koji počivaju na praktičnoj primeni projektne nastave, dizajnerskog razmišljanja (design thinking), kolaborativnog učenja s fokusom na rešavanje društvenih i ekoloških problema u lokalnim okvirima prateći kao osnovu UN Ciljeve održivog razvoja.


Kroz ovaj program, učenici stiču osnovne kompetencije za društvene inovacije, razvoj kreativnosti, građanskih kompetencija, lične odgovornosti, empatije, preduzimljivost, kritičko razmišljanje, problemsko rešavanje ekoloških i društvenih izazova.


Program "Obrazovanje za društvene inovacije" je u periodu od 2017 - 2020. godine pilotiran u šest zemalja EU kroz Horizon program, a od 2021 - 2024, a od 2021. nastavljeno je pilotiranje u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Kipru. Ambasador ovog programa za Srbiju je KidHub iz Beograda.


U Srbiji, projekat se realizuje u saradnji sa partnerskim osnovnim i srednjim školama OŠ "Svetozar Marković" iz Vranja, OŠ "Treći kragujevački bataljon" iz Kragujevca, OŠ "Drinka Pavlović" iz Beograda, Sedma beogradska gimnazija i Prva kragujevačka gimnazija.




37 views0 comments
bottom of page