top of page
Search
  • tijanapetrovic6

CSS-EU projekat: Newsletter broj 4






Predstavljanje CSS-EU projekta na Learning Planet Festivalu



Learning Planet Festival je najveći onlajn događaj za obrazovanje i kulturu, pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Learning Planet Instituta. U kontekstu tog događaja 25. januara 2023. godine, imali smo priliku da predstavimo naš projekat i pristup obrazovanju za društvene inovacije (SIE) sa praktičnim smernicama za nastavnike i uspešne projekte koje su škole već realizovale. Naš cilj je bio da inspirišemo škole da usvoje SIE model i pružimo učenicima priliku da postanu kreatori pozitivnih promena sutrašnjice!



Projekat: Priroda je sa nama!

Srednja škola Alexandru Stefulescu Secondary School Tg. Jiu

Rumunija




Učenici osnovne škole su naučili o SDG-u i shvatili da svi dele strast prema životnoj sredini. Živeći u gradu, teže je imati pristup lepim zelenim površinama. Nakon razgovora sa lokalnim vlastima i Nacionalnom agencijom za šume, odlučili su da svoju školu i okolinu učine zelenijom. Mapirali su neke oblasti u školskom dvorištu koje im se nisu dopale i koje su im trebale biti zelenije. Nakon što su radili na svom planu, počeli su da preduzimaju akcije i sadili su cveće i drveće. Oni su bili u mogućnosti da dobiju neke od materijala sarađujući sa lokalnim preduzećem koje je bilo zainteresovano da podrži njihov rad. Za drugu iteraciju planiraju da započnu projekat pošumljavanja pošto su već stručnjaci za sadnju i baštovanstvo.

Ovde možete poslušati podcast koji su učenici kreirali u okviru projekta.


Projekat Pozorište: Most između naših srca

Srednja škola: Eforie Nord No 1.

Rumunija


Nakon uspešnog kreiranja pozorišne predstave zajedno sa studentima iz dnevnog centra Agigea u maju 2022. Učenici su odlučili da žele da nastave da ostanu angažovani i zajedno proslavljaju božićne praznike. Za Božić su napravili posebnu pozorišnu predstavu pod nazivom „Božićna gužva“. Nastupali su pred zajednicom i roditeljima. Na kraju su učenici razmenili poklone i tople želje. Ali, sad imamo problem, svi roditelji misle da kod kuće imaju glumca ili glumicu!

Ovde možete pogledati video projekta


Projekat: Forum teatar u akciji

Osnovna škola: Ujedinjene Nacije

Srbija





Tim iz osnovne škole „Ujedinjenih Nacija“ bavio se različitim sitacijama iz svakodnevnog života koje uključuju „problematična“ ponašanja i njihove korekcije u vezi životne sredine i njene zaštite. Takođe, bilo je i dosta simualacija problema iz nastavničke prakse, tzv. pedagoških sitaucija, gde su demonstrirani određeni problemi iz svakodnevnog školskog života i njihova rešenja.  Učenici su učestvovali u dramatizaciji, i oprobali su se u svim ulogama rotirajući se. Nastavnici su tražili od učenika da uđu u ulogu nastavnika i da održe čas, ali razne konfliktne situacije koje treba rešiti.


Projekat : Školski naučni časopis DNK

Osnovna škola: Drinka Pavlović

Srbija






Učenici, nastavnici i roditelji udružili su snage kako bi napravili školski e-časopis pod nazivom DNK (akronim za Drinkin novinski klub, takođe skraćenica za DNK na srpskom). Časopis ima razne edukativne informacije, poput zdravih navika, diskusije o raznim vrstama voća i zašto je ono važno za naše zdravlje, intervjua sa zdravstvenim radnicima o raznim navikama i njihovom uticaju na zdravlje – poput vapinga ili pušenja i još mnogo drugih tema. Časopis ima 28 stranica i sve uključene strane su izjavile da vole to da rade i da već planiraju sledeći broj.


Grčka: Predstavljanje rezultata projekta CSS-EU u Solunu



Dana 20. decembra 2022, naš koordinator projekta Stimmuli za društvene promene organizovao je događaj za povećanje nivoa CSS-EU u Solunu. Prezentacija rezultata projekta i najbolje prakse praćena opsežnom diskusijom sa edukatorima, kreatorima politike i akademicima o vrednosti obrazovanja za društvene inovacije u školama. Pored toga, profesorka Univerziteta u Makedoniji Katerina Sarri, istakla je važnost negovanja „veština promene“ kod studenata od ranog uzrasta, jer će im to omogućiti da tokom života nose „preduzetnički“ način razmišljanja.


Održan četvrti po redu Masterklas projekta CSS-EU



Dana 17. novembra 2022. godine organizovali smo četvrti po redu masterklas na kome su nastavnici i učenici iz Rumunije i Srbije predstavili svoje fantastične projekte. Održivost, umetnost i kultura samo su neke od tema na kojima su naše škole radile i razvile neke sjajne projekte sa značajnim uticajem u njihovoj lokalnoj zajednici.

20 views0 comments
bottom of page