Search
  • KIDHUB

Poziv za onlajn panel: Da nam škola štima – važna je i klima!

U četvrtak, 12. novembra od 18.00h-19.00h, u okviru završnice Školskog klimatskog izazova „Hrana i klimatske promene“, decji kreativni hab - KidHub održace putem ZOOM aplikacije (na ovom linku https://zoom.us/j/92902960204) i javnog emitovanja dogadjaja putem Facebook aplikacije u dogadjaju https://www.facebook.com/events/1520090358179603/ onlajn panel "Da nam škola štima važna je i klima". #kidhub #designthon #ŠkolskiKlimatskiIzazov #MakerEd #WWFSrbija #DaNmKlimŠtima

Na panelu ćemo razgovarati sa učesnicima Školskog klimatskog izazova, stručnjacima iz oblasti zaštite prirode, nastavnicama koje sa svojim učenicima rade na temu klimatskih promena na inovativne načine, a fokus našeg panela je - kako podstaći decu da aktivno učestvuju u rešavanju ekoloških izazova kojima smo okruženi i koji će predstavljati jednu od ključnih tema odrastanja novih generacija u Srbiji.


Panel se bavi skretanjem pažnje na neophodnost učenja i uvođenja teme klimatskih promena u školski kurikulum. Ovim panelom želimo da prenesemo poruku i poziv nastavnicima i profesorima da se uključe i da ovu značajnu temu uvrste u svoj nastavni program.

Učesnici panela su: Duška Dimović, koordinatorka programa koji se bavi klimatskim promenama u okviru WWF Srbija, Marija Rafajlović, profesor matematike, OŠ Treći kragujevački bataljon (Kragujevac), Sonja Tucaković, profesor hemije i koordinatorka učenčckog parlamenta, OŠ Jovan Jovanovic Zmaj (Sremska Mitrovica), Tijana Jovanovic Petrovic, osnivačica Kid Hub-a. Moderatorka panela je Tatjana Vukosavljević, arhitekta i vizuelna umetnica iz KidHub-a.


Školski onlajn klimatski izazov “Hrana i klimatske promene”, održan 31. oktobra okupio je 30 osnovaca od IV do VII razreda koji su imali priliku da osmisle kreativna ekološka rešenja programiranjem Micro Bit uređaja i izradom prototipa rešenja od reciklažnih materijala. Učestvovali su učenici iz jedanaest osnovnih škola iz Beograda, Gornjeg Mlanovca, Kragujevca, Čačka, Vranja i Niša.


Žiri sastavljen od stručnjka iz oblasti zaštite prirode, dizajna, obrazovanja i informatike iz WWF Srbija i KidHub-a, odabrao je ekološka rešenja četiri školska tima: Eko ratnici - Zelena polica, Super Branko - Happy Shelter Bee, Munchi Munchi - E košnica, Jovan Pantić - Brojač pčela, a onlajn publika je odabrala još jedan pobednički tim Eko petoškolci – Kanta Mikročitač. Timovi će biti nagrađeni Micro Bit uređajima, vaučerima za pohađanje edukativnih programa elektronike i progrmiranja STEAM lab i Game Maker koje održava KidHub, knjigama i Malim klimatskim aktivističkim priručnikom.


Video prezentcije dečjih radova mogi se videti na YouTube kanalu KidHub Serbia https://www.youtube.com/channel/UCeP8cT5apfCvnSrNNHls41g


Školski klimatski izazov se odvija u skladu sa jedinstvenom mejker metodologijom Dizajnatona (Designathon), koja decu širom sveta priprema da dizajniraju budućnost, učeći ih da koriste svoju kreativnost i nove tehnologije.


Designathon Works Ⓡ je mejker edukativni program iz Holandije koji podstiče razvoj preduzetničkih veština dece s ciljem kreiranja inovativnih ekoloških rešenja strukturisanih oko UN globalnih ciljeva održivog razvoja pomoću novih tehnologija. Školski klimatski izazov pokreće KidHub – dečji kreativni hab iz Beograda u partnerstvu sa Svetskom organizacijom za prirodu WWF u Srbiji i uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), Ambasade Kraljevine Švedske i globalne obrazovne mreže Designathon Works iz Holandije. Više o nama pogledajte ovde www.kidhub.rs


98 views0 comments

www.kidhub.rs

KIDHUB doo, MB 21201103

KIDHUB, nvo MB28217153

© 2018 KIDHUB |  Sva prava zadržana  |   Privacy Policy