top of page
Search
  • Writer's pictureKIDHUB

PLASTIČNA BOCA KAO OBUĆA

Updated: Mar 19, 2021

Koliko smo samo puta u životu culi od baka i deka: „Ne bacaj to, nikad se ne zna kad ce ti zatrebati“? I ovaj put bi valjalo poslušati starije, jer se cini da imaju ne samo više znanja i iskustva, vec i mnogo vecu svest o tome koliko su važni ocuvanje planete, zdrav život u zdravom i cistom okruženju, ali i kolika je korist od bezbroj naizgled starih i nepotrebnih stvari.Korišcenje starih stvari, poklanjanje iznošene garderobe, nameštaja ili predmeta nekome ko nema novcanih sredstava da ih priušti, ne samo da predstavlja pravi gest humanosti i pažnje, vec je daleko bolje i korisnije nego ih baciti. Sve ono što može ponovo da se koristi a da se ne baci jednom recju se naziva recikliranje. Reciklaža predstavlja izdvajanje materijala iz otpada, njegovu preradu i ponovno korišcenje u novom ruhu.


Jedan od najpopularnijih, najviše upotrebljavanih i u komercijalnom smislu receno najjeftinijih materijala današnjice jeste plastika. Medjutim, upravo njena prevelika zastupljenost dovodi do niza loših uticaja, negativnih ekoloških efekata i nesagledivih posledica po životnu sredinu. Plastika nije biorazgradivi materijal i proces njenog raspadanja traje i do 400 godina, što ozbiljno preti da naruši ravnotežu životnog prostora i zagadi mnoga prirodna staništa. Umesto da praznu flašicu od vode ili soka bacimo u prvu kantu za otpatke na koju smo naišli, možemo uciniti dobro delo i tom istom plastičnom predmetu produžiti trajanje i ponovo ga upotrebiti. Kako?


Britanska kompanija obuce Vivoberfut (Vivobarefoot shoes) došla je na sjajnu i originalnu ideju da spoji lepo i korisno. Probudjena svešcu o štetnosti plastike za životnu sredinu, a pre svega, životinjski svet u morima i okeanima, izumela je kolekciju obude od recikliranih plasticnih materijala. Teško zamislivo, ali istinito!Brojni izveštaji pokazali su da cak 5 triliona plastike pluta u svetskim okeanima. Ovaj brend obuce doneo je talas velikih promena, a jedan od ciljeva ove kompanije je i pomoc pri cišcenju planete od održivih materijala. Svaki par cipela sastoji se iz tacno 17 plasticnih boca prikupljenih iz okeana i pretvorenih u održiv i udoban par cipela koji je uz sve to i zdrav za stopala, jer onima koji ih nose pruža bolju ravnotežu i mogucnost da stopala funkcionišu na pravilan nacin, maksimalnim potencijalom.


Evo i objašnjenja kako izgleda proces nastanka Vivoberfut obuce. Najpre se, naravno, prikupljaju plasticne boce, potom se peru i uklanjaju etikete. Sledeca faza je prerada u granule koje se rastapaju i preko valjka proširuju i razvlace u dugi niz vlakana koja se zatim pretvaraju u vrecasto, savitljivo predivo koje se može tkati, tako da se stvori funkcionalni radni materijal pogodan za proizvodnju cipela.


Vecina ovih plasticnih bocica koje su u svakodnevnoj upotrebi, a koje cesto, nažalost, završe na nekoj deponiji ili u vodenoj površini, napravljene su od polietilen tereftalata, odnosno od termoplasticnog polimera, što je, zapravo, jedna vrsta cvrste, izuzetno ciste i otporne plastike koja ima moc zaštite od vlage i isparenja.


Da li vam je, dok ste citali ovaj tekst, pala na pamet ideja za šta biste mogli iskoristiti prazne plasticne flaše? Bice nam drago ako smo bar malo uspeli da zagolicamo vašu maštu i pokrenemo vas na razmišljanje o važnosti reciklaže za našu planetu. Mislimo o tome i čuvajmo prirodu i njene lepote, jer ona ima samo nas!

29 views0 comments

Opmerkingen


bottom of page