top of page
Search
  • Writer's pictureKIDHUB

KidHub 2019. - Znam šta ste radili prošle godine?

Updated: Mar 19, 2021


KidHub postao deo globalne Designathon Works® obrazovne mrežeNakon treninga u Amsterdamu i probnih radionica u holandskim školama, postali smo predstavnici za Srbiju globalnog mejker obrazovnog programa za decu Designathon Works® iz Holandije. Ovaj program postoji u 40 zemalja sveta, počiva na design thinking metodu za rešavanje ekoloških izazova, upotrebi novih tehnologijai temama koje pokrivaju različite aspekte UN ciljeva održivog razvoja. Program je deo ASHOKA mreže socijalnih inovacija i LEGO Re-Imagine learning mreže, takođe je i globalni partner WWF - najveće svetske organizacije za zaštitu prirode.


KidHub radionice sa osnovcima
Uspostavili smo saradnju sa nekoliko osnovnih škola u Beogradu gde smo održali pilot Designathon Works radionice na temu “Voda”, “Hrana”, “Otpad”, “Roboti” i “Cirkularna ekonomija” i u okviru Budi festivala u Pančevu, mejker radionice u okviru Muzeja nauke i tehnike, Impact Hub-a, ICT hub-a, 4.0 Festa u Beogradu i radionice programiranja video igara u Ustanovi kulture Stari Grad.


Organizovali smo prvi Globalni dečji DIZAJNATON ® “Život na zemlji”


U prostorijama Impact Hub-a 3. novembra okupila su se 62 učenika iz 18 osnovnih škola iz Beograda i okoline, kao i jedne srednje škole iz Kraljeva, uzrasta od 9 do 16 godina, koji su uz pomoc novih tehnologija prikazali svoja kreativna ekološka rešenja za spas naše planete.

U događaju je učestvovalo hiljadu dece u 30 gradova na svim kontinentima istovremeno je dizajniralo maštovita rešenja na temu održivosti planete Zemlje, što je deo jednog od Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija - Život na Zemlji. Dečja rešenja su dobila i vredne nagrade koje su obezbedili Dexy Co, Smart Robotics, Bitka za znanje i Kreativni centar. U saradnji sa Ambasadom kraljevine Danske, održana je i radionica za nastavnike "Primena animacije u školkom okruženju". Donator događaja bila je Addiko banka, a partneri dogadjaja u su Ambasada kraljevine Danske, GIZ Yep – program za podršku mladih, inicijativa Inspiring Girls, JCI Beograd, Kliker IT centar, Bitka za znanje, Pertini i Beofruit. Medijski sponzor dogadjaja bio je RTS.


Zimska mejker škola „Grad budućnosti“Tokom februarskog raspusta održali smo zimsku mejker školu "Grad budućnosti" u Impact Hub-u tokom koje se 15 osnovca upoznali s ciljevima održivog razvoja, šta su izazovi s kojima se savremeni gradovi suočavaju, a zatim su koristeći različite kreativne materijale i elektroniku, timski osmislili tri projekta "Održivi grad", "Robo-podmornice za čišćenje reka" i "Elektro automat - hrana za sve”.


GameMaker – Godišnji IT program za decu od 8 do 16 godina


Nakon udruživanja sa školom programiranja za decu PlayCode, KidHub je unapredio postojeće programe i razvio nove kao godišnji program GameMaker - kurseve programiranja za decu od 8 do 16 godina koji se kroz različite programske jezike bave kreiranjem video igara s fokusom na rešavanje ekoloških izazova. Fokus programa je da polaznici savladaju osnove kritičkog mišljenja, rešavanja ekoloških problema, naučno-tehnološku pismenost i razumeju kako da se zaštite na Internetu. U toku je drugi ciklus ovog programa, a od marta 2020. godine nas očekuju kursevi za srednjoškolce i novi program za osnovce. Program se održava u našim prostorijama u Palmotićevoj ulici.


Recap konferencija - Ko dizajnira našu budućnost?Na godišnjoj Recap konferenciji u maju koju organizuje Impact Hub u Domu omladine, KidHub je organizovao mali sajam novih ideja koje su ili pokrenuli tinejdžeri ili su namenjene tinejdžerima. Na panelu “Ko dizajnira našu budućnost?” posvećenom savremenim metodama obrazovanja bavili smo temama kao što su – šta donosi digitalna transformacija u svakodnevnom životu, kako da pomognemo tinejdžerima koji žele da pokrenu neku akciju ili imaju ideju koju žele da realizuju i predstavili smo naš prvi letnji kamp inovacija “Ja imam ideju” koji je pokrenut uz podršku Superste + programa Erste banke i Trag fondacije. Sagovornici KIDHUB-a bili su i predstavnica Superste programa Erste banke, Tamara Jovanović i Tijana Janković, Nemanja Glavinić iz iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji, Jelena Joksimović, Centar za promociju nauke i inicijativa "Škograd", Milica Đerić- Inspiring Girls, Jovana Zvicer - JCI Beograd, Maša Peruničić, Rok kamp za devojčice - Femix projekat, Katarina Aleksić, savetnica za digitalizaciju u obrazovanju u okviru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Tamara Tomašević, Centar za prava deteta, Nebojša Glišić, Bitka za znanje i Nataša Anđelković, PU 11. april.


Mikser festival – Cirkuliši!


Tokom Mikser festivala u maju koji je koji je ove godine bio posvećen cirkularnoj ekonomiji, KIDHUB tim imao je zadovoljstvo da bude kreator dečijeg dela programa koji se održao u Muzeju nauke i tehnike. Ovogodišnju temu Mikser kids zone „Filantropija”, osmislili smo kao „učionicu-radionicu“ u kojoj su deca i tinejdžeri uzrasta od 7 do 18 godina, u inspirativnom prostoru, imali mogućnost da bolje razumeju i istraže koncept „brige za drugoga“ kroz rešavanje društvenih i ekoloških izazova pomoću novih tehnologija, različitih inovativnih obrazovnih praksi u cilju dizajniranja lepše i humanije budućnosti. Tokom tri dana festivala 140 dece iz Beograda, Novog Sada, Valjeva i Kruševca, učestvovalo je na radionicama kreiranja društvenih igara, elektronike, programiranja i mapiranja izazova u urbanim gradskim zonama. Gosti KidHub programa su bili Društvena igra "TriP"/Board game "TriP"i Škograd.


Održan prvi Školski DIZAJNATON


Poseban dan bio je posvećen dečijem školskom dizajn maratonu - DIZAJNATON ®- Grad budućnosti i cirkularnoj ekonomiji, u kome je učestvovalo 30 dece. Naš program na festivalu podržala je koalicija za dobročinstvo koju čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Smart Kolektiv, Catalyst Balkans, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije) i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Dečji školski Dizajnaton podržao je Arhitektonski fakultet u Beogradu, BINA, Kreativni centar idomaći brend Froncla, a zdrav ručak, učinu i osveženje omogućili su Domaće kiflice, Zdravo Živo, CELO ZRNO i Veganluk.


KidHub u međunarodnom projektu Go For IT GirlsKidHub-a imao je veliko zadovoljstvo da učestvuje kao trenerski tim iz oblasti programiranja i elektronike koji je tokom letnjih i jesenjih meseci radio sa učenicima prvog i drugog razreda srednjih škola u Srbiji u okviru međunarodnog projekta #GOFORITGIRLS koji je pokrenula organizacija koja se bavi preduzetničkim obrazovanjem Dostignuća Mladih u Srbiji. Projekat je promovisao jačanje preduzetničkih i digitalnih veština mladih. Projekat je sproveden u nekoliko zemalja gde Junior Achievement ima svoje programe: Litvaniji, Rumuniji, Grckoj, Bugarskoj i Srbiji uz podršku Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT).


JA IMAM IDEJU – Prvi letnji kamp inovacija

Pokrenuli smo prvi letnji kamp inovacija “Ja imam ideju” u avgustu na kojem je učestvovalo 15 dece od 13 do 16 godina iz osnovnih i srednjih škola iz Beograda i okoline. Tema ovogodišnjeg kampa bia je cirkularna ekonomija, a zadatak – kako da programiramo mobilnu aplikaciju kojom rešavamo ekološki izazov u oblasti cirkularne ekonomije. Kamp se sastojao od tri modula “Cirkularni dizajn”, “Programiranje u App Inventoru” i “Dizajn i poslovni model mobilnih aplikacija”. Prvi deo kampa je održan u Eko centru Radulovački u Sremskim Karlovcima, a druga dva modula u Impact Hub-u Beogradu uz veliki broj gostujućih predavača: Cefin – organizacije za razvoj finansijske pismenosti i preduzetništva, Byteout software, Beogradska otvorena škola, Razlivališta, Vip Mobile, Mikser, Impact Hub-a, CirEkon-a i Dostignuća Mladih. Letnji kamp je pokrenut uz podršku Superste + programa Erste banke i Trag fondacije kao jedan od tri pobednička projekta za 2018. godinu, VIP Mobile, Dostignuća Mladih i Impact Hub-a.


KidHub na 4.0 Fest na Dorćol PlatzuUčestvovali smo na panelu “Ekologija za 21. vek” na prvom 4.0 Festu – inovacija na tržištu rada u oktobru sa predstavnicima iz Recan Fondacije, Solagro Team-a i eksperta iz oblasti zaštite životne sredine sa Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura. Takođe smo održali DIZAJNATON ®radionicu “Otpad” sa decom uzrasta od 7 do 13 godina na kojoj smo pravili kreativna rešenja za smanjenje otpada u gradu pomoću elektro kita i micro bit-a.


Putujuća riznica kulture – Međunarodni projekat o značaju „spore hrane“


Tokom jeseni, KidHub je u sklopu projekta „Food is Culture“ realizovao edukativne radionice "Putujuca riznica ukusa ukusa" u pet osnovnih škola - OŠ "Isidora Sekulic", OŠ "Montesori", OŠ "Branko Radicevic", Batajnica, OŠ "Vlada Obradovic Kameni", OŠ "Bosko Palkovljevic Pinki", Batajnica i ukljucio još pet osnovnih škola u kojima su učiteljice samostalno sprovele radionice sa edukativnim materijalima koje je pripremila međunarodna organizacija "Slow Food“ i pripremama za sprovodjenje radionica koje smo im prosledili. To su škole - OŠ Dimitrije Todorovic Kaplar, Knjaževac, OŠ Knez Sima Markovic, Barajevo, OŠ Sveti Sava, Bare, OŠ Jovan Jovanovic Zmaj, Svilajnac i OŠ Filip Filipovic, Voždovac. Kao finalni deo projekta, održali smo besplatnu kreativno-edukativnu radionicu „Putujuca riznica ukusa“u Nova Iskra Dorcol. Rad u školama je deo velikog međunarodnog projekta “Food is Culture” koji je inicirala Nova Iskra iz beograda uz podršku Kreativne Evrope i Ministarstva kulture i informisanja.


Globalni dečji DIZAJNATON® – „Hrana i klimatske promene“

U organizaciji KidHub-a održan je drugi globalni dečiji dizajn maraton (Global Children's Designathon) 16. novembra u Beogradu. Deca u 40 gradova na svim kontinentima dizajnirala su maštovita rešenja na temu hrane i klimatskih promena, koju su UN uvrstile u cilj broj 13 Agende održivog razvoja. Svoje izume učesnici su predstavili stručnom žiriju u kome su bili eksperti iz oblasti održivog razvoja, obrazovanja, dizajna, IT sektora i preduzetništva. Dizajn maraton se odvija u skladu sa jedinstvenom mejker metodologijom Designathon Works Ⓡ,koja decu širom sveta priprema da dizajniraju budućnost, učeći ih da koriste svoju kreativnost i nove tehnologije i da se prilagode kontinuiranim promenama i nepredvidivoj sutrašnjici. Donator događaja je WWW Adria Serbia – Svetska organizacija za prirodu, a realizuje se u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske, Coca Cola Hellenic, Kreativni centar, Dexy Co, Nova Iskra Dorćol, Centrom za razvoj kulture dečjih prava C31, JCI Beograd i uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.


KidHub kreirao priručnik o cirkularnoj ekonomiji „Aktivizam“ namenjen srednjoškolcimaKidHub je u okviru projekta „Eksperimentalni program edukacije o cirkularnoj ekonomiji i inovacijama” koji je pokrenuo Mikser uz podršku UNDP Srbija, relizovao priručnik „Aktivizam“ za edukatore koji rade sa tinedžerima. Priručnik je nastao nakon održanih pilot radionica u Srednjoj školi za dizajn u Beogradu tokom novembra i decembra. Edukativni paket je prilagođen mladima uzrasta 14-18 godina. Ima za cilj da kroz kreativan pristup i aktivizam podigne svest i znanje mladih o održivim i cirkularnim stilovima života i da ih osnaži da utiču na svoju okolinu da živi zdravijim, održivijim i cirkularnijim načinom života. On pruža podršku transformaciji obrazovanja i ide u pravcu razvijanja potencijala mladih za dizajnersko i kreativno mišljenje, afirmiše kokreaciju i korišćenje modernih tehnologija. Radionice su kreirane tako da se mogu primeniti i u formalnom i u neformalnom sistemu obrazovanja.


Porodični dan - Dizajnaton na temu „Plastika“


U saradnji sa kompanijom Zühlke imali smo veliko zadovoljstvo da tokom novembra organizujemo porodicno druženje za zaposlene i njihove porodice. Ovim povodom održan je još jedan dizajn maraton - DIZAJNATON na temu "Plastika". Naši ucesnici su nakon upoznavanja sa kompleksnim zadatkom - "Kako da smanjimo upotrebu plastike u svakodnevnom životu?", kroz istraživanje i razgovor sa facilitatorkama, došli do zanimljivih ideja koje su zatim skicirali, a zatim prototipirali pomocu mejker alata, programiranja MicroBit-a i razlicitih kreativnih materijala. Dok su se pripremala inovativna rešenja za zdraviju i lepšu buducnost uz pomoc novih tehnologija, najmladji drugari su se upoznalavali sa osnovama kreativnog razmišljanja na radionicama "Cuvari prirode" i "Miš u lavirintu" - programiranje za najmladje.

38 views0 comments

Comments


bottom of page