Search
  • KIDHUB

DEVOJČICE – HRABRE, NEZAVISNE I USPEŠNE

#girls #girlsinSTEM #STEMeducation #Science #Mathematic #Engineering #Technology #designthinking #childrenforfuture #decazabudućnostDesignathon Works arhiva

Iako je u modernom društvu aktuelna populaciona politika rodne ravnopravnosti, svesni smo da jaz izmedju polova i dalje postoji i najpre se odnosi na odabir buducih zanimanja. Devojcice u Srbiji završavaju srednje škole i fakultete, ali se nakon toga i dalje ne nalaze na pozicijama odlucivanja ili nekim drugim pozicijama za koje imaju iste kompetencije kao bilo koji muškarac. Zbog cega je to tako i na koji nacin možete osnažiti vaše devojcice, procitajte u tekstu koji sledi.


Da li ste culi za STEM?


STEM je akronim za Science, Math, Engineering and Technology (Nauka, Matematika, Inženjerstvo i Tehnologija) i koristi se kada govorimo o politici obrazovanja i edukativnim programima širom sveta. Skovan je sa ciljem da se ukaže na trenutni, a u budućnosti još veći problem nedostatka kvalifikovanih radnika i neadekvatnog obrazovanja dece i mladih u ovim sferama.


Istraživanja su pokazala da bi zajednicko ucenje ovih disciplina u okviru STEM obrazovnog pristupa bilo zanimljivije za ucenike. Razvila bi se i veština kritickog i logickog razmišljanja koje je neophodno u visokotehnološkoj i naucnoj sferi, a decu bismo uspeli da pripremimo za život u svetu koji se ubrzano menja i namece upotrebu tehnologija u svakom segmentu našeg života.

Gde su devojcice, devojke i žene u svemu tome?


Iako je u modernom društvu aktuelna populaciona politika rodne ravnopravnosti, svesni smo da jaz izmedju polova i dalje postoji i najpre se odnosi na odabir budućih zanimanja.

Podaci pokazuju da devojcice u Srbiji završavaju srednje škole i fakultete, ali da se nakon toga i dalje ne nalaze na pozicijama odlucivanja ili nekim drugim pozicijama za koje imaju iste kompetencije kao bilo koji muškarac. Takodje, manje su placene za obavljanje istih poslova.


Alarmantan podatak koji potvrdjuje naše zakljucke je taj da žene, na globalnom nivou, cine svega 15-25% radne snage u STEM-u.Designathon Works Srbija arhiva


Naucni dokazi ili posledica stereotipa?


Pre svega, ne postoje nikakvi naucni dokazi da su devojcice, a kasnije žene, manje kompetentne i manje sposobne da se bave ili preuzmu ulogu lidera u STEM oblastima. Manjak žena u ovoj sferi cesto je posledica rodnih stereotipa, a to znaci da imamo i manji broj uzora za devojcice koje tek treba da se opredele za svoje buduce zanimanje.

Rodna neravnopravnost ograničava intelektualnu i licnu slobodu, a mi smatramo da svaki pojedinac na ovoj planeti ima jednako pravo da prati svoje izbore, da ne odustaje od svojih želja i snova i da kreira život shodno svojim afinitetima.


U nastavku delimo sa vama niz predloga koji vam mogu pomoci u ohrabrivanju i osnaživanju vaših devojcica da slede svoja interesovanja.


Pozitivni ženski uzori – odvedite vaše dete kod ženskog doktora ili stomatologa, potražite filmove i knjige koji sadrže jake STEM znake ili im jednostavno vi budite uzor. Upoznavanje žena u STEM-u inspiriše i motiviše devojcice, jer tako proširuju svoje znanje i viziju o tome kako nauka funkcioniše i šta im je sve u životu dostupno.


Znatiželjna pitanja i potraga za odgovorima – deca su pravi radoznalci i svakodnevno nas obasipaju hrpom pitanja. Najvažnije je da uvek imamo vremena i razumevanja za njih. Ako nemate odgovor na neko pitanje, ne ustrucavajte se da potražite pomoc strucnjaka ili pak odete u najbližu biblioteku i zamolite bibliotekara da vam pomogne da nadjete informacije u odgovarajucoj knjizi.

Putovanja za sticanje znanja – odlazak na put i upoznavanje drugih mesta, obicaja i kultura oplemenjuje naš duh. Ali, ne morate baš svaki put odlaziti negde daleko da biste nešto novo otkrili. Jednostavno sami organizujte mini ekskurziju i posetite zoološke vrtove, muzeje, pecine ili neke druge sjajne objekte u blizini svog doma.


Redovnija poseta ovim lokalitetima ima mnogo prednosti. Deca su prvi put preplavljena utiscima i ne mogu da se usredsrede na sve aspekte onoga što se pred njima nalazi. Svakom narednom posetom pruža im se mogucnost da se više zainteresuju za odredjene stvari, da uocavaju detalje i da razgovaraju sa clanovima osoblja i iz prve ruke saznaju sve ono što ih je zainteresovalo.


Kuca puna polica sa knjigama – deci treba staviti na raspolaganje knjige sa što raznovrsnijim temama. Poželjno je da imate one cija im je tematika interesantna, ali i one cije svetove tek treba da otkriju.


Vreme za igru – jedan od preduslova da dete oslobodi sebe i svoju maštu je igra. Ona omogucava razvoj socijalnih veština, empatije, ali i priliku da se stekne neko novo znanje ili veština. Možete im obezbediti i potrošni materijal kao što su trake, lenjiri, lupe, zaštitne naocare, plasticne epruvete ili pak predmete koji su u svakodnevnoj upotrebi u kuci. Dozvolite im da se oprobaju u ulozi naucnika i pronalazaca.


Rast, napredak i prihvatanje pogreški – naucite vaše dete da je u nauci podjedanko važno saznanje da nešto ne radi kao i saznanje da nešto radi. Greške su apsolutno prihvatljiva i normalna pojava u procesu sticanja saznanja. Svaka greška, ukoliko joj posvetimo dovoljno pažnje, može delovati podsticajno, jer nas tera da radimo još više i motiviše da istrajemo na putu ka svom cilju.Deignathon Works Srbija arhiva


Naša deca, a pre svega devojcice, treba da znaju da mogu, ukoliko to žele i ukoliko je STEM nešto što ih interesuje, da se neometano bave poslovima iz te sfere. Važno je samo da im budemo podrška u njihovim stremljenjima, da ih podsticemo da rade na sebi, uce i istražuju, da ne dozvolimo da im stereotipi i rodna neravnopravnost budu kamen spoticanja i da postanu svesne da su poslovi u STEM-u dostupni svakom pojedincu na ovoj planeti, bez obzira na pol.


Jovana Kuzmanovic

Prateci svoju ljubav prema jeziku i književnosti, usmenoj i pisanoj reci, a podstaknuta željom Selindžerovog Holdena Kolfilda da spase svet i sve mlade ljude u njemu, upisala je Filološki fakultet u Beogradu na smeru za Srpsku književnost i jezik. Obožava i uživa u vremenu provedenom u prirodi i sa najdražim ljudima, smehu, mirisu knjiga i šuštanju stranica, pametnim razgovorima i dugim šetnjama. Deo je tima Designathon Works® Srbija.31 views0 comments

www.kidhub.rs

KIDHUB doo, MB 21201103

KIDHUB, nvo MB28217153

© 2018 KIDHUB |  Sva prava zadržana  |   Privacy Policy