top of page
Search
  • Writer's pictureKIDHUB

Deca iz Srbije imaju sjajna rešenja za ekološki izazov „Održivi izvori energije i klimatske promene“

Updated: Mar 19, 2021

Globalni dečji Dizajnaton (dizajn maraton) na temu “Održivi izvori energije i klimatske promene”, održan je treći put po redu u Beogradu, a prvi put onlajn 23. januara u organizaciji KidHub-a iz Beograda. #globaldesignathon #makered #teachingsgs #wwfsrbija #danamklimaštima


Toga dana, 39 dece uzrasta od 9 do 13 godina iz 12 osnovnih škola u Srbiji, predstavila su svoja kreativna rešenja, a žiri je nagradio tri najbolja projekta: Tim Ekopetoškolci i rad “Teretana kao elektrana”, tim SuperBranko i rad “Biodigestor” i tim Ekolonci sa projektom “Ekolinizacija”.


Eko Petoškolci, video prezentaciju rada "Teretana kao elektrana" možete pogledati ovde.


Svi projekti su na vrlo inovativan način upotrebili različite tipove održive energije, povezali elemente kružne ekonomije u izradi kompleksnih maketa od reciklažnih materijala koje su simulirale pokret pomoću elektronike i Micro Bit uređaja, dok su prezentacije pripremili u Scratch programu. Pobednički projekti se odlikuju inovativnošću i realističnošću i zaista mogu biti primenljivi u kao lokalna rešenja ekoloških izazova.SuperBranko, video prezentaciju projekta Biodigestor, možete pogledati ovde.


Timove su činila deca iz različitih škola, drugih gradova i različitog uzrasta koja su svoje projekte u potpunosti izveli putem onlajn komunkacije. Među osnovnim školama koje su učestvovale u ovom događaju, bili su timovi iz: škola “Svetozar Marković” iz Vranja, “Treći kragujevački bataljon” iz Kragujevca, “Branko Radičević” iz Batajnice, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Mitrovice, “Sveti Sava” iz Požarevca, “Simeon Aranicki”, Stara Pazova, “Nikola Tesla”, Novi Sad, “Karađorđe” iz Ostružnice, “22. Oktobar” iz Surčina, “Drinka Pavlović”, „Danilo Kiš“, “Vuk Karadžić”, “Starina Novak” i “Banović Strahinja” Beograd.


Istog dana, “Globalni dečji Dizajnaton” je održan u 23 zemlje na svim kontinentima i u njemu je učestvovalo vise od 1000 dece koja su na temu “Održivi izvori energije i klimatske promene” dizajnirali vise od 800 različitih kreativnih rešenja u vidu prototipa uređaja, aplikacija, proizvoda, ekoloških akcija I sl.


Ekolonci, video prezentaciju projekta "Ekonilizacija" možete pogledati ovde.


Učesnici panela i žiri događaja su Duška Dimović, biolog – menadžerka programa klimatskih promena iz WWF Srbija, Kristina Cvejanov, ekspertkinja u oblasti upravljanja otpadom i održivog razvoja iz Green Loup Consulting, Smiljana Popov – novinarka i autorka tv serijala „Beograd za početnike“ i Natalija Cvetković, učenica Pete beogradske gimnazije, članica DX kluba pri Centru za prava deteta iz Beograda.


Prema rečima Dimović, “učesnici su pokazali zrelost u pristupu vrlo kompleksnoj temi, a ceo događaj je još jednom ukazao na potrebu za sistematskim pristupom obrazovanju o zaštiti životne sredine, kao važnom resursu za budućnost”.


“Za nas je važno da deca imaju pristup kvalitetnom dodatnom obrazovanju i van škole, a metodologija obrazovnog programa Designathon Works prema kojoj radimo Globalni dečji Dizajnaton pokazuje sjajne rezultate jer pokreće decu na razmišljanje i aktivno učešće u rešavanju svakodnevnih ekoloških I društvenih problema, pripremajući ih na taj način za neizvesnu budućnost”, zaključili su organizatori događaja.


Designathon Works Ⓡ je mejker edukativni program iz Holandije koji podstiče razvoj veština 21. veka s ciljem kreiranja inovativnih ekoloških rešenja strukturisanih oko UN globalnih ciljeva održivog razvoja pomodu novih tehnologija i kvalitetnijeg uključivanja dece u rešavanje izazova koji se tiču njihove bududnosti.


Globalni dečji Dizajnaton pokreće KidHub – dečji kreativni hab iz Beograda (www.kidhub.rs) u partnerstvu sa Svetskom organizacijom za prirodu WWF u Srbiji i uz podršku Vlade Švedske i globalne obrazovne mreže Designathon WorksⓇ iz Holandije u okviru dvogodišnjeg projekta “DaNamKlimaŠtima”.


Ovde možete pogledati snimak onlajn događaja “Globalni dečji Dizajnaton”

koji je emitovan na KidHub Facebook live-u.


A na ovom linku možete pogledati kako je izgledao prošlogodišnji Globalni dečji Dizajnaton na temu “Hrana i klimatske promene” u Srbiji , a ovde kako je izgledao na globalnom nivou.


69 views0 comments

Comments


bottom of page