top of page
Search
  • tijanapetrovic6

Deca iz Srbije imaju inovativna ekološka rešenja za bolju planetu


Beograd, 12. april 2022. – Na upravo završenom četvrtom izdanju Globalnog dečjeg Dizajnatona – dizajn maratona u Beogradu, na temu “Naša planeta, naša budućnost”, predstavljena su inovativna ekološka rešenja osnovaca koji su pomoću novih tehnologija dizajnirali osnovci iz Srbije, u organizaciji KidHub-a iz Beograda.


Tri nagrađena učenička rešenja su delo timova: “MIKINI MLADI NAUČNICI”, učenika četvrtog razreda OŠ “Miroslav Antić” iz Beograda koji se bavio problemom zagađenja tla, kroz izradu filtera u vidu biorazgradivih raketa za prečišćavanje kiselih kiša. Tim “ZELENKADE”, učenika petog razreda OŠ “Slobodan Sekulić” iz Užica, bavio se problemom tekstilnog otpada i fokus im je bio održivost gradskog ekosistema kroz izradu prototipa zelenog automata koji služi za razvrstavanje tekstilnog otpada i njegovu reciklažu, ali i prečišćavanje vazduha, dok je tim “EKO BUS BAŠTA” učenika sedmog razreda u okviru Prve kragujevačke gimnazije iz Kragujevca, predstavio prototip ekološke stanice kao multifunkcionalnog prostora koji čini gradska bašta, solarni punjač, mesto za komunikaciju i okupljanje lokalne zajednice kroz donacije namenjene ozelenjavanju grada.





Na ovom događaju učestvovalo je deset timova finalista iz osnovnih škola: “Ujedinjene Nacije” iz Beograda, “Miroslav Antić” iz Beograda, “Slobodan Sekulić” iz Užica, Dr Dragiša Mišović" iz Čačka, “Stefan Nemanja” iz Niša, "Velizar Stanković Korcagin" iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca, “Prva kragujevačka gimnazija” iz Kragujevca, , "Braća Baruh" iz Beograda i “Triva Vitasović” iz Lebarnika. Oni su imali priliku da unaprede, dizajniraju, konstruišu pomoću elektronike i programiranja uz upotrebu reciklažnih materijala svoja ekološka rešenja u vidu prototipa, a zatim da ih predstave pred žirijem.





Čistiji vazduh, voda, zemljište, otpad u rekama, rešenja za otpad od hrane, tekstila, nedostatak zelenih površina, problem kiselih kiša i zanimljiva rešenja u domenu "kružne ekonomije", samo su neke od tema kojima su se osnovci bavili i to na primeru Srbije. Prema oceni žirija, “ovim projektima, učenici su dokazali ne samo da imaju razvijenu ekološku svest, već i da su spremni da ostvare svoja ekološka prava kroz vrlo konstruktuvna i inovativna rešenja”.


Osnovci su dizajnirali svoja rešenja primenjujući nagrađeni Dizajnaton metod koji predstavlja inovativni spoj "dizajnerskog razmišljanja" (design thinking) i "stvaralačkog obrazovanja" (MakerEd) pomoću elektro-komponenti, programiranja sa MakeBlock-om, Lego We DO kompletima i Micro:bit-om.

Žiri je bio u sastavu Miljan Peljevic – ekološko udruženje Ekonaut koje se bavi podsticanjem razvoja inovativnih gradskih zelenih rešenja poput “gradskih bašti” ili “gradskog pčelarstva”, arhitekta Maja Lalic direktorka Festivala Mikser koji je već godinama posvećen promovisanju društveno angažovanih idejea u dizajnu, arhitekturi, urbanističkom planiranju, novim tehnologijama, umetnosti, muzici i komunikacijama, kao i Jelena Paunović i pravnica, koordinatorka programa ekoloških prava dece iz Centra za prava deteta, uz moderaciju komunikološkinje i novinarkse Aleksandra Malušev.


„Globalni Dečji dizajn maraton – Dizajnaton“ (Global Children’s Designathon) je istovremeno održan u u 24 zemlje. Među 3000 dece iz čitavog sveta, učestvovalo je i 45 iz Srbije. Ove godine učestvovalo je više od 400 osnovaca iz 17 osnovnih škola iz cele Srbije, a u finale je ušlo 10 timova.


Designathon Works Ⓡ je mejker edukativni program iz Holandije namenjen deci uzrasta od 8 do 14 godina s ciljem kreiranja inovativnih ekoloških i društvenih rešenja strukturisanih oko UN globalnih ciljeva održivog razvoja pomoću novih tehnologija.


Događaj se realizuje se u saradnji sa globalnom obrazovnom mrežom Designathon Works iz Holandije, a donator nagrada za finaliste je izdavačka kuća JRJ iz Beograda.

_

KIDHUBje organizacija posvećena osnaživanju kreativnog potencijala dece kroz inovativne obrazovne programe koji integrišu IT, STEAM, mejker obrazovanje, dizajn i socijalne inovacije. KidHub je takođe deo globalne edukativne mreže Designathon WorksⓇ.Više o nama pogledajte ovde www.kidhub.rs

100 views0 comments
bottom of page