Search
  • KIDHUB

Dečija inovativna eko rešenja za bolju budućnost

Updated: Nov 21, 2019

U organizaciji KidHub-a održan je drugi globalni dečiji dizajn maraton (Global Children's Designathon) u Beogradu. Deca u 40 gradova na svim kontinentima dizajnirala su maštovita rešenja na temu hrane i klimatskih promena, koju su UN uvrstile u cilj broj 13 Agende održivog razvoja. 


Devet timova predstavljalo je inovativna eko rešenja


U prostorijama Nove Iskre, okupilo se 30 đaka iz 14 osnovnih škola iz Beograda, Kragujevca i Zrenjanina, uzrasta od 9 do 13 godina, koji su uz pomoć novih tehnologija prikazali svoja kreativna ekološka rešenja.


Gospodin Joakim Vern, zamenik ambasadora Kraljevine Švedske u Beogradu obratio se prisutnima i otvorio ekspertski panel, nakon čega su timovi predstavili svoja rešenja.


Joakim Vern, zamenik ambasadora kraljevine Švedske u Beogradu

Stručni žiri imao je težak zadatak da među devet sjajnih timova, proglasi tri najinspirativnija rešenja. Među njima je tim „Eko Kids" su sa svojim rešenjem “Tehnosolar", vozilo koje prevozi neiskorišćenu hranu gladnima, bez utroška enegije. Zatim tim  „Green Deram”, sa rešenjem „Piramida", u kojoj žive životinje i biljke i alge koje prečišćavaju metan, kao i tim “Frigu Digu” i sa rešenjem frižider na solarnu enegrgiju za donacije hrane gladnima. Timovi su osvojili i vredne nagrade.U inspirativnom okruženju naši učesnici su započeli dan istražujuci temu hrane dostupne u celom svetu, kao i posledica klimatskih promena. Naredni korak je bio osmišljavanje i skiciranje ideja, a zatim su deca gradila prototipe svojih rešenja pomoću pištolja za lepljenje, mini motora, mikro:bita, LED lampica, senzora i recikliranih materijala.Svoje izume učesnici su predstavili stručnom žiriju koji su činili Ida Rojteršferd, prva sekretarka ambasade Kraljevine Švedske u našoj zemlji zadužena za razvojnu saradnju, Duška Dimović, direktorka regionalnog programa za klimatske promene u WWF AdraSrbija, Vladimir Krasojević, ekspert za Strategiju upravljanja Lancima Vrednosti, Nikola Vrgović, marketing menadžer u IT kompaniji Hooloovoo i Nana Radenković – suosnivačica coworking prostora Nova Iskra.


Ekspertski panel "Hrana i klimatske promene"

Deca širom sveta se brinu o društvu i interesuju se o budućnosti svojih zemalja. Inovativne ideje dece koja se bave ovim temama veoma su vredne i usmerene ka budućnosti. KidHub je mesto za realziaciju dečjih ideja i u okviru ovog događaja nastojimo da kompanije i organizacije koje razumeju dečiju ispiraciju i otvorenost njihovog uma dođu u dodir sa njihovim idejama i podrže ih na različite načine načine. 


Dizajn maraton se odvija u skladu sa jedinstvenom mejker metodologijom Designathon Works Ⓡ,koja decu širom sveta priprema da dizajniraju budućnost, učeći ih da koriste svoju kreativnost i nove tehnologije i da se prilagode kontinuiranim promenama i nepredvidivoj sutrašnjici.


Donator događaja je WWW Adria Serbia – Svetska organizacija za prirodu, a realizuje se u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske, Coca Cola Hellenic, Kreativni centar, Dexy Co, Nova Iskra Dorćol, Centrom za razvoj kulture dečjih prava C31, JCI Beograd i uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

183 views0 comments

www.kidhub.rs

KIDHUB doo, MB 21201103

KIDHUB, nvo MB28217153

© 2018 KIDHUB |  Sva prava zadržana  |   Privacy Policy