Uticaj klimatskih promena u Srbiji ?

Region Jugoistočne Evrope u koji spada Srbija je prepoznat kao osetljiv na klimatske promene, što znači da se u narednim decenijama očekuju najveće posledice u vidu ekstremnih vrućima, gubici u biodiverzitetu, a promene ekoloških i društvenih uslova života znatno će uticati na zdravlje ljudi, a naročito dece.

U gradovima u Srbiji  živi 60,8 odsto stanovnika i tendencija je da će se taj procenat povećati, kao i da to utiče na kvalitet života: naselja se šire, smanjuje se procenat zelenih površina, povećava broj vozila na ulicama, raste zagađenje vazduha, količina komunalnog otpada i otpadnih voda se takođe povećava, kao i potrošnja energije za grejanje i hlađenje.

Sve to utiče na povećanje emisija gasova sa efektom staklene bašte i na intenziviranje uticaja klimatskih promena.

Stanovništvo gradova je demografski mlađe od stanovnika ostalih naselja, što ga čini pokretačkom snagom na koju moramo računati za razvoj u budućnosti. Mlađe generacije koriste najsavremenije tehnologije od najranijeg doba i njihova inovativna upotreba se pokazala kao ključna za veće angažovanje u razvoju klimatski otpornih gradova.

Pored novih tehnologija, veoma je važan razvoj školskog kurikuluma koji se zasniva na podizanju svesti i funkcionalnog znanja najmlađih članova društva – osnovaca o važnosti UN ciljeva održivog razvoja i pre svega – Klimatskih promena, Održivih razvoja gradova i Kvaliteta obrazovanja.

 

Hrana i klimatske promene

Klimatske promene predstavljaju pretnju po bezbednost proizvodnje hrane. Visoke temperature, obilne padavine i vremenske nepogode će uticati na naše useve i zalihe hrane.

Proizvodnja hrane takođe doprinosi globalnom zagrevanju. Poljoprivreda – zajedno sa šumarstvom –  odgovorna je za emitovanje otprilike četvrtine gasova staklene bašte. Uzgoj stoke takođe doprinosi globalnom zagrevanju zbog metana koje životinje oslobađaju, ali udeo ima i krčenje šuma zbog širenja pašnjaka.

Zato su teme ovogodišnjeg Školskog klimatskog izazova:

  • Pčele i biodiverzitet

  • Smanjenje upotrebe mesa

  • Bacanje hrane

  • Povećanje obradivih površina kroz inovacije

 

Šta ti možeš da uradiš? Za početak, prijavi svoj tim na Školski klimatski izazov!

Designathon - mejker program za škole

 

Za decu koja dizajniraju budućnost u skladu s planetom na kojoj žive!

Designathon Works ® (Dizajnaton) je jedinstveni društveno odgovorni obrazovni program iz Holandije, koji postoji u više od 35 zemalja sveta i deo je globalne Ashoka mreže socijalnih inovacija. Pociva na Designathon® metodu (Design Thinking-a + Maker edukacija).

 

Namenjen je pre svega đacima osnovnih škola i zasniva se na rešavanju problema strukturisanih oko UN ciljeva održivog razvoja. U Srbiji se sprovodi uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i u saradnji sa drugim partnerima

Predstavnik Designathon programa za Srbiju je KIDHUB iz Beograda

www.kidhub.rs

KIDHUB doo, MB 21201103

KIDHUB, nvo MB28217153

© 2018 KIDHUB |  Sva prava zadržana  |   Privacy Policy