Šta je Školski klimatski izazov?

 Da li ste spremni da postanete dizajneri  Vaše budućnosti,  kreirajući održivija ekološka rešenja u Srbiji?

Da li ste spremni da okupite ekipu drugara i zaista pokažete šta znate i koliko ste kreativni?

Da li ste spremni da naučite više kako Vam nove tehnologije mogu pomoći u kreiranju inovativnih ekoloških rešenja?

 

Školski klimatski izazov je godišnja školska smotra najinovativnijih, ekoloških projekata učenika od 8 do 13 godina (III do VII razreda osnovnih škola) u Srbiji.

Učenici rade u školskim projektnim timovima od tri člana kreirajući održiva rešenja, pomoću novih tehnologija, na temu smanjenja uticaja klimatskih promena u lokalnim sredinama.

Biće ponuđene četiri teme za rad, od kojih učenici biraju jednu. Ohrabrujemo i povezivanje više tema, ali je važno da jedna tema bude dominantna.

Važno je da se vidi rad sva tri člana tima u projektu.

Ideje za projekat moraju da budu isključivo one do kojih su učenici samostalno došli uz mentorsku podršku nastavnika.

 

Dokumentacija koju predajete mora da bude kompletna i detaljno pripremljena.

Predlozi projekata moraju da budu različiti. Ne možete prijaviti više sličnih ideja.

 

Ko se može prijaviti za Školski klimatski izazov?

Za Školski klimatski izazov mogu da se prijave svi učenici koji su III, IV, V, VI i VII razred iz bilo kog mesta u Srbiji, a ekipa treba da sadrži 3 člana.

Uslov za učešće je da svaki tim ima svog nastavnika koji će ih usmeravati i pratiti njihovo učešće na izazovu.

Timovi moraju da budu sastavljeni od učenika jednog odeljenja ili iz nekoliko odeljenja istog razreda. Moraju da sadrže tri člana od kojih će barem jedan biti devojčica.

Na Školski klimatski izazov ne mogu  da se prijave učenici osnovnih škola koji su učestvovali na Globalnom dečjem Dizajnatonu 2018. godine i 2019. godine. 

 

 

 

Sjajno, želite da se priključite! Šta je potrebno da uradite?

  • Potrebno je da sastavite tročlanu ekipu u kojoj najmanje jedan član mora biti devojčica, odnosno dečak.

  • Potrebno je da pronađete nastavnika – mentora koji će vam pomoći u realizaciju vaše ideje. 

  • Potrebno je da vašu ideju pripremite u skladu s instrukcijama koje će dobiti vaš nastavnik – mentor direktno od organizatora izazova. Prijave koje ne sadrže sve potrebne podatke i koje ne budu pratile instrukcije u pripremnim materijalima neće biti prihvaćene.

  • Rok za predaju vaših ideja je 25. maj do 15.00h, nakon toga do 31. maja ćete dobiti odgovor da li je vaša ideja odabrana u 10 školskih timskih projekata koji će imati priliku da učestvuju 13. juna na Školskom klimatskom izazovu i dobiju priliku da naprave prototip svog rešenja.

 

 

 

Završili ste prijavu, šta sad?

Školski klimatski izazov ima tri faze.

Prvu fazu čini  izrada skica i tehničkih obrazloženja i to su predlozi školskih timskih projekata koje nam šaljete do 25. maja.

Drugu fazu čini selekcija 10 tmova, ukupno 30 dece iz cele Srbije koju vrše članovi organizacionog tima izazova iz KidHub-a i WWF Srbija Adria. Rezultate odabira ćete dobiti na mejl do 31. maja.

Treću fazu čini finalno učešće na Školskom klimatskom izazovu u vidu izrade odabranih 10 školskih projekata.

Svaka ekipa koja uđe u finale imaće svoje predstavljanje na zvaničnim Fejsbuk i Instagram stranicama organizatora.

Odabrani projekti se rade u vidu prototipa od reciklažnih materijala uz primenu mejker kit-a (koji sadrži osnovne elektronske komponente, mejker elemente i Micro Bit) prema elementima licenciranog Designathon Works metoda za koji je KidHub predstavnik za Srbiju.

Školski klimatski izazov biće održan u subotu 13. juna u Impact Hub Beograd (Makedonska 21)  od 9.30 do 13h.

Projekte rade timovi sastavljeni od 3 člana. 

 

Da li je učešće u Školskom klimatskom izazovu besplatno ?

Da, učešće u Školskom klimatskom izazovu je besplatno za nastavnike i učenike.

Troškovi prevoza nastavnika i učenika do Beograda su pokriveni u visini iznosa autobuske karte i biće nadoknađeni učesnicima po dolasku na finalni događaj 13. juna.

Tokom trajanja finalnog događaja, pokriveni su troškovi užine, osveženja i kafe ili čaja za nastavnike.

 

 

Šta učenici dobijaju učešćem na Školskom klimatskom izazovu?

 

•             Realizaciju videa projekta koji će biti podeljen na YouTube kanalu organizatora. Takođe ohrabrujemo učesnike da video podele sa što više svojih vršnjaka kako bi ih informisali o značaju učešća svih nas u kreiranju inovativnih rešenja koja mogu da smanje štetno dejstvo klimatskih promena.

•             Izradu personalizovanog postera tima projekta i njihovog ekološkog rešenja. Takođe ohrabrujemo učesnike da poster podele u svojim školama i sa svojim vršnjacima kako bi ih informisali o značaju učešća svih nas u kreiranju inovativnih rešenja koja mogu da smanje štetno dejstvo klimatskih promena.

 

•             Finalisti će imati priliku da svoja inovativna ekološka rešenja predstave pred stručnim panelom u kome će biti osobe koje mogu doprineti pružanju podrške za dalju realizaciju vaših ideja.

•             Predstavljanje projekata i izrađenih prototipa na izložbi u EU Info Centru od 20. Juna.

Svi finalisti dobijaju po završetku sertifikat o uspešnom realizovanom školskom klimatskom projektu na finalnom događaju 13. juna.

 

Da li treba da vam napišemo da vam društvene mreže mogu pomoći u promociji vaše ideje?

Po završetku Školskog klimatskog izazova imaćete sjajno iskustvo, unapredićete vaše znanje i veštine, uspostavićete bolji odnos sa vašim nastavnikom-mentorom.

 I ono što je najvažnije – samostalno ćete kreirati ne samo ideju već i prototip vašeg ekološkog rešenja kojim dajete svoj doprinos unapređenju zdravije i zelenije lokalne zajednice!

Zato, aktivirajte vaše drugare!  Finalisti, šerujte svoje timove na Fejsbuku i lajkujte ih na Instagramu.

Neka vaša ideja dopre do što više drugara i onih koji bi vam mogli pomoći da tu ideju zaista i realizujete!

Tako će vaša porodica, prijatelji, školski saborci i svi koje poznajete, biti deo ekološke promene koju ste baš vi pokrenuli!

Designathon - mejker program za škole

 

Za decu koja dizajniraju budućnost u skladu s planetom na kojoj žive!

Designathon Works ® (Dizajnaton) je jedinstveni društveno odgovorni obrazovni program iz Holandije, koji postoji u više od 35 zemalja sveta i deo je globalne Ashoka mreže socijalnih inovacija. Pociva na Designathon® metodu (Design Thinking-a + Maker edukacija).

 

Namenjen je pre svega đacima osnovnih škola i zasniva se na rešavanju problema strukturisanih oko UN ciljeva održivog razvoja. U Srbiji se sprovodi uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i u saradnji sa drugim partnerima

Predstavnik Designathon programa za Srbiju je KIDHUB iz Beograda

KIDHUB

design.make.innovate

Mesto gde dečje ideje postaju stvarnost!

www.kidhub.rs

KIDHUB doo, MB 21201103

KIDHUB, nvo MB28217153

© 2019 KIDHUB |  Sva prava zadržana  |   Privacy Policy