Šta je Školski klimatski izazov?

Takmičenje u programiranju i dizajniranju ekoloških rešenja klimatskih izazova za osnovce od 10 do 14 godina

Da li ste spremni da postanete dizajneri  Vaše budućnosti,  kreirajući održivija ekološka rešenja?

Da li ste spremni da okupite ekipu drugara i zaista pokažete šta znate i koliko ste kreativni?

Da li ste spremni da naučite više kako Vam nove tehnologije mogu pomoći u kreiranju inovativnih ekoloških rešenja?

 

Školski klimatski izazov je godišnje školsko takmičenje najinovativnijih, ekoloških projekata učenika od 10 do 14 godina (III do VII razreda osnovnih škola) u Srbiji.

Učenici rade samostalno ili u projektnim timovima do tri učenika kreirajući održiva rešenja programiranjem Micro Bit uređaja online, na temu smanjenja uticaja klimatskih promena u lokalnim sredinama i izradom fizičkih prototipa od reciklažnih materijala.

Biće ponuđene četiri teme za rad, od kojih učenici biraju jednu. Ohrabrujemo i povezivanje više tema, ali je važno da jedna tema bude dominantna.

Važno je da se vidi rad svih članova tima u projektu.

Predlozi projekata moraju da budu kompletni i detaljno pripremljeni. Ne možete prijaviti više sličnih ideja.

 

Ko se može prijaviti za Školski klimatski izazov?

Za Školski klimatski izazov mogu da se prijave svi učenici koji su III, IV, V, VI i VII razred iz bilo kog mesta u Srbiji.

 

Učenici se mogu prijaviti pojedinačno ili u timovima do tri člana. Barem jedan član tima mora da bude devojčica.

Učenici se prijavljuju samostalno ili ih mogu prijaviti roditelji ili nastavnici popunjavanjem PRIJAVE na našem vebsajtu. Prijave moraju da budu kompletne, u suprotnom neće biti prihvaćeno učešće.

 

Ukoliko se prijavljujete kao tim, potrebno je da jedna osoba popuni prijavu za sve članove tima navodeći njihove podatke.

 

 

 

Sjajno, želite da se priključite! Šta je potrebno da uradite?

  • Nakon vaše prijave, dobićete mejl potvrde sa Uputstvom za učešće u Školskom klimatskom izazovu.

  • Organizujemo dva vebinara - "Klimatske promene i Designathon metod" 24. oktobra i "Programiranje sa Micro Bit-om" 25. oktobra. Organizatori vebinara su WWF Adria i KidHub. Tokom izrade vaših ideja i prototipa imate mentorsku podršku KidHub tima.

  • Potrebno je da vašu ideju pripremite u skladu s instrukcijama koje ćete dobiti na vebinaru i pošaljete na mejl skola@kidhub.rs

  • Prijave klimatskih rešenja koje ne sadrže sve potrebne podatke i koje ne budu pratile instrukcije u pripremnim materijalima neće biti prihvaćene.

  • Rok za predaju vaših ideja je 31. oktobar do kraja dana, a nakon toga žiri će do 3. novembra izabrati četiri pobednička projekta koji će biti predstavljeni na online panelu  "Hrana i klimatske promene" 7. novembra. U periodu od 1. do 3. novembra biće održano i online glasanje za najbolje radove po mišljenju veb korisnika.

 

 

Da li je učešće u Školskom klimatskom izazovu besplatno ?

Da, učešće u Školskom klimatskom izazovu je besplatno.

 

 

Šta učenici dobijaju učešćem na Školskom klimatskom izazovu?

 

•     Učesnici dobijaju šansu i prostor da na kreativan način predstave njihovo viđenje rešenja odabranog klimatskog izazova.

•    Najbolji video radovi biće predstavljeni na YouTube kanalima organizatora, FB stranicama, online panelu "Hrana i klimatske promene" i biće nagrađeni Micro Bit uređajima i besplatnim pohađanjem programa elektronike i programiranja Game Maker i KidMaker koje organizuje KidHUb. 

 

Da li treba da vam napišemo da vam društvene mreže mogu pomoći u promociji vaše ideje?

Po završetku Školskog klimatskog izazova imaćete sjajno iskustvo, unapredićete vaše znanje i veštine.

 I ono što je najvažnije – samostalno ćete kreirati ne samo ideju već i prototip vašeg ekološkog rešenja kojim dajete svoj doprinos unapređenju zdravije i zelenije lokalne zajednice!

Zato, aktivirajte vaše drugare!  Finalisti, šerujte vaše ideje ideje na vašim društvenim mrežama.

Neka vaša ideja dopre do što više drugara i onih koji bi vam mogli pomoći da tu ideju zaista i realizujete!

Tako će vaša porodica, prijatelji, školski saborci i svi koje poznajete, biti deo ekološke promene koju ste baš vi pokrenuli!

Designathon - mejker program za škole

 

Za decu koja dizajniraju budućnost u skladu s planetom na kojoj žive!

Designathon Works ® (Dizajnaton) je jedinstveni društveno odgovorni obrazovni program iz Holandije, koji postoji u više od 35 zemalja sveta i deo je globalne Ashoka mreže socijalnih inovacija. Pociva na Designathon® metodu (Design Thinking-a + Maker edukacija).

 

Namenjen je pre svega đacima osnovnih škola i zasniva se na rešavanju problema strukturisanih oko UN ciljeva održivog razvoja. U Srbiji se sprovodi uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i u saradnji sa drugim partnerima

Predstavnik Designathon programa za Srbiju je KIDHUB iz Beograda

www.kidhub.rs

KIDHUB doo, MB 21201103

KIDHUB, nvo MB28217153

© 2018 KIDHUB |  Sva prava zadržana  |   Privacy Policy