Sjajno, želite da se priključite! Šta je potrebno da uradite?

 

Za početak je potrebno da se prijavite preko onlajn prijave na www.kidhub.rs OVDE najkasnije do 25.aprila kako bismo Vas registrovali i poslali Vam materijale za rad sa Vašim učenicima u razredu.

Materijali su besplatni i sastoje se iz kratkog priručnika za pripremu Vaših učenika za učešće u Školskom klimatskom izazovu u formi četiri radionice po 45min kroz nekoliko koraka:

 

OSNOVNA UPUTSTVA ZA RAD – ISTRAŽI – SKICIRAJ – PREZENTUJ

U okviru materijala biće ponuđene četiri teme za rad, od kojih učenici biraju jednu. Ohrabrujemo i povezivanje više tema, ali je važno da jedna tema bude dominantna.

Pored priručnika dobijate i radne listove koje učenici treba da popune i koje nam popunjene šaljete kao predloge školskih timskih projekata.

Predlozi školskih timskih projekata se predaju najkasnije do 25. maja do 15.00h slanjem zipovanog fajla OVDE (možete naći objašnjenje kako to da uradite) na skola@kidhub.rs

 

Šta je važno da znate prilikom odabira školskih timova za učešće u Školskom klimatskom izazovu?

 

Učestvovanje na ovom jedinstvenom izazovu biće sjajna prilika za Vaše učenike da usvoje ključne veštine za 21. vek, koje će višestruko unaprediti njihov uspeh u školi, povećati šanse za dobar posao i osposobiti ih da samostalno kreiraju sopstvenu budućnost.

Po završetku izrade školskih projekata, Vi vršite odabir timova koje ćete prijaviti za učešće u Školskom klimatskom izazovu.

Ohrabrujemo učešće dece koja pripadaju ranjivim grupama.

Timovi treba da budu mešoviti (devojčice i dečaci) i da se sastoje od 3 člana.

Važno je da se vidi rad sva tri člana tima u projektu.

Ideje za projekat moraju da budu isključivo one do kojih su učenici samostalno došli uz Vašu mentorsku podršku.

Dokumentacija koju predajete mora da bude kompletna i detaljno pripremljena.

Predlozi projekata moraju da budu različiti. Ne možete prijaviti više sličnih ideja.

 

Koji nastavnici mogu da se prijave za učešće u Školskom klimatskom izazovu?

Pozivamo učitelje i predmetne nastavnike (matematika, fizika, biologija, tehničko i informatičko obrazovanje i likovna umetnost) iz osnovnih škola iz cele Srbije.

 

Koliko školskih timova mogu da prijavim za učešće u Školskom klimatskom izazovu?

U pripremi za učešće na Školskom klimatskom izazovu može da učestvuje ceo razred.

Svaki prijavljeni učitelj ili nastavnik može da prijavi do 5 timova, ukupno 15 dece iz jednog odeljenja.

Svaki nastavnik može da prijavi za učešće jedno odeljenje.

 

Zašto da se prijavite za učešće u Školskom klimatskom izazovu?

 

 • Želite da obogatite Vaš metod rada inovativnim materijalima za izvođenje projektne nastave koji objedinjuju STEAM (nauka-tehnologija-inženjerstvo-umetnost-matematika) okruženje u smislene aktivnosti koje podstiču Vaše učenike na konkretne akcije u lokalnoj zajednici

 

 • Želite da unapredite Vaše veštine kreativne uptrebe novih tehnologija u radu s decom kroz jedinstveni MEJKER obrazovni model rada koji povezuje nove tehnologije sa UN ciljevima održivog razvoja. U okviru Agende globalnog obrazovanja 2030  UNESCO je 2017. godine objavio svoju publikaciju Obrazovanje za održivi razvoj: Ciljevi učenja koja se zasniva na 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj . Posebno je istaknuto da je obrazovanje ključni instrument za dostizanje ovih ciljeva.

 •  Više o MEJKERS obrazovnom modelu pogledajte OVDE

 

 • Otkrivanje mogućnosti digitalne tehnologije u razvijanju projekata u vaspitno-obrazovnom radu kroz podsticanje angažovanja dece, roditelja i lokalne zajednice.

 

 • Svi nastavnici dobijaju potvrdu o Stručnom usavršavanju unutar ustanove i potvrdu da su fasilitatori Školskog klimatskog izazova u svojoj školi.

 

 • Razmena ideja sa ostalim kolegama proširiće vaše vidike i dodatno ojačati vaše kontakte u naučnoj zajednici.

 

 

 • Moći ćete da ostvarite potencijalnu saradnju između vaših škola, dok će i vaši učenici pronaći nove drugare.

 

Nastavnici su ti koji svojim učenicima mogu pružiti dragocena znanja, smernice i vrednosti zahvaljujući kojima će biti uspešni i srećni pojedinci u budućnosti. Zbog toga motivišite svoje učenike da se prijave i biće Vam zahvalni!

Omogućite svojim učenicima da stiču ključna znanja i veštine, takmiče se, dobro zabavljaju i zdravo rastu uz Školski klimatski izazov!

 

 

Kako će učešće na Školskom klimatskom izazovu koristiti Vašim učenicima?

 

 • Učenici se osposobljavaju da znanja stečena u školi upotrebe u realnom okruženju.

Na Školskom klimatskom izazovu deca se testiraju u realnom okruženju i kroz praktične probleme što od učenika zahteva fleksibilnost, kritičko i kreativno razmišljanje, akciju – osobine koje će im biti od velikog značaja tokom kasnijeg školovanja i nakon njega.

 

 • Druženje učenika sa svojim vršnjacima u zdravoj i podsticajnoj atmosferi

Kroz pripremu i realizaciju Školskog klimatskog izaova učenici zajedno traže rešenje problema, pokušavaju da ostvare što bolje rezultate i tako funkcionišu kao složan tim. Zahvaljujući podsticajnoj i zdravoj takmičarskoj atmosferi koju ovaj izazov propagira, učenici stiču nova prijateljstva, učvršćuju stara i dobijaju drugare za ceo život.

 • Učenici usvajaju najvažnije PISA veštine za 21. vek (Kritičko mišljenje, kreativnost, istraživanje i ispitivanje, samostalnost, inicijativa i upornost, upotreba informacija, sistematično mišljenje, komuniakcija i (samo)refleksija.

Kompleksnost i jedinstvenost ovog izazova omogućiće deci da usvoje transverzalne veštine koje će im biti od izuzetnog značaja u budućnosti kada je u pitanju njihov akademski, profesionalni i lični razvoj.

Drugim rečima, Vaši učenici usvajaju ključne veštine za 21. vek prema PISA standardu, koji predstavlja najrelevantniji internacionalni program za evaluaciju učenika.

 

Završili ste prijavu, šta sad?

Školski klimatski izazov ima nekoliko faza:

Prvu fazu čini  izrada skica i tehničkih obrazloženja i to su predlozi školskih timskih projekata koje nam šaljete do 25. maja.

Drugu fazu čini selekcija 10 timova, ukupno 30 dece iz cele Srbije koju vrše članovi organizacionog tima izazova iz KidHub-a i WWF Srbija Adria. Rezultate odabira ćete dobiti na mejl do 31. maja.

Treću fazu čini finalno učešće na Školskom klimatskom izazovu u vidu izrade odabranih 10 školskih projekata.

 Odabrani projekti se rade u vidu prototipa od reciklažnih materijala uz primenu mejker kit-a (koji sadrži osnovne elektronske komponente, mejker elemente i Micro Bit) prema elementima licenciranog Designathon Works metoda za koji je KidHub predstavnik za Srbiju.

Školski klimatski izazov biće održan u subotu 13. juna u Impact Hub Beograd (Makedonska 21)  od 9.30 do 13h.

Projekte rade timovi sastavljeni od 3 člana. Napredak tima koji se priključio Školskom izazovu prati se kroz ishode učenja, promenu stava i ponašanja učenika, školskog kolektiva i lokalne zajednice.

 

Da li je učešće u Školskom klimatskom izazovu besplatno ?

Da, učešće u Školskom klimatskom izazovu je besplatno za nastavnike i učenike.

Troškovi prevoza nastavnika i učenika do Beograda su pokriveni u visini iznosa autobuske karte i biće nadoknađeni učesnicima po dolasku na finalni događaj 13. juna.

Tokom trajanja finalnog događaja, pokriveni su troškovi užine, osveženja i kafe ili čaja za nastavnike.

 

Da li su predviđeni sertifikati za učenike u Školskom klimatskom izazovu?

Da, svi učesnici dobijaju po završetku sertifikat o uspešnom realizovanom školskom klimatskom projektu na finalnom događaju 13. juna.

Za sve timove koji budu učestvovali na finalnom događaju predviđena je izrada:

 • Videa realizovanog projekta koji će biti podeljen na YouTube kanalu organizatora. Takođe ohrabrujemo učesnike da video podele sa svojim vršnjacima kako bi ih informisali o značaju učešća svih nas u kreiranju inovativnih rešenja koja mogu da smanje štetno dejstvo klimatskih promena;

 • Personalizovanog postera tima projekta i njihovog ekološkog rešenja. Takođe ohrabrujemo učesnike da poster podele sa svojim vršnjacima kako bi ih informisali o značaju učešća svih nas u kreiranju inovativnih rešenja koja mogu da smanje štetno dejstvo klimatskih promena;

 

 • Predstavljanje projekata i izrađenih prototipa na izložbi u EU Info Centru od 20. Juna.

 

Školski klimatski izazov  je koncipiran u skladu sa:

 • Strategijom razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, dokumenta „Okvir digitalnih kompetencija – Nastavnik za digitalno doba“ koji je pripremilo Ministaratvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,

 • Zakonom o zaštiti životne sredine koji je pripremilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine 

 • Globalnom Agendom za održivi razvoj do 2030. godine čiji je Srbija potpisnik U okviru Agende globalnog obrazovanja 2030  UNESCO je 2017. godine objavio svoju publikaciju Obrazovanje za održivi razvoj: Ciljevi učenja koja se zasniva na 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj . Posebno je istaknuto da je obrazovanje ključni instrument za dostizanje ovih ciljeva.

Designathon - mejker program za škole

 

Za decu koja dizajniraju budućnost u skladu s planetom na kojoj žive!

Designathon Works ® (Dizajnaton) je jedinstveni društveno odgovorni obrazovni program iz Holandije, koji postoji u više od 35 zemalja sveta i deo je globalne Ashoka mreže socijalnih inovacija. Pociva na Designathon® metodu (Design Thinking-a + Maker edukacija).

 

Namenjen je pre svega đacima osnovnih škola i zasniva se na rešavanju problema strukturisanih oko UN ciljeva održivog razvoja. U Srbiji se sprovodi uz podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj i u saradnji sa drugim partnerima

Predstavnik Designathon programa za Srbiju je KIDHUB iz Beograda

www.kidhub.rs

KIDHUB doo, MB 21201103

KIDHUB, nvo MB28217153

© 2018 KIDHUB |  Sva prava zadržana  |   Privacy Policy