• White Facebook Icon
  • White YouTube Icon
  • White Instagram Icon
E_INVERTED-SDG-goals_icons-individual-RG

Pogledajte našu galeriju sa prvog letnjeg kampa inovacija "Ja imam ideju"
 

VESTI

Da li ste spremni da postanete dizajneri  Vaše budućnosti  kreirajući održivija ekološka rešenja u Srbiji?

Ako ste nastavnik, prijavite Vaše učenike na Školski klimatski izazov, a ako si učenik – okupi svoju ekipu i kreni u akciju za zeleniju i zdraviju Srbiju!

Učešće u Školskom klimatskom izazovu je BESPLATNO

Možete nam pisati na skola@kidhub.rs ili nas pozvati 

064 138 96 16  / 064 128 24 26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŠTA JE ŠKOLSKI KLIMATSKI IZAZOV ?

 

Takmičenje u programiranju i dizajniranju ekoloških rešenja klimatskih izazova za osnovce od 10 do 14 godina koristeći Designathon Works metod rada.

Učenici rade samostalno ili u projektnim timovima do tri učenika kreirajući održiva rešenja programiranjem Micro Bit uređaja online, na temu smanjenja uticaja klimatskih promena u lokalnim sredinama i izradom fizičkih prototipa od reciklažnih materijala.

Biće ponuđene četiri teme za rad, od kojih učenici biraju jednu. Ohrabrujemo i povezivanje više tema, ali je važno da jedna tema bude dominantna.

Važno je da se vidi rad svih članova tima u projektu.

CILJEVI ŠKOLSKOG KLIMATSKOG IZAZOVA ?

  • Podsticanje učenika da postanu glavna pokretačka snaga promena održivog društva znanja u 21. veku, kroz aktivno učenje – rešavanjem ekoloških izazova u realnom društvenom okruženju (eng. learning by doing) primenjujući osnovne principe „mejkers kulture“;

 

  • Povećanja participativnosti dece kroz društveno – angažovane teme i inkluzivniji pristupu obrazovanju, čineći obrazovne teme relevantnijim za učenike i učenice kroz projektno učenje;

 

  • Podsticanje razvoja veština potrebnih u 21. veku kroz saradničko rešavanje problema, naučno-tehnološku pismenost, preduzimljivost, kreativnost i kritičko mišljenje primenjujući interdisciplinaran pristup koji povezuje nauku, tehnologiju, inženjerstvo, umetnost i matematiku (eng. STEAM);

 

  • Poboljšanje odnosa i saradnje na relaciji nastavnik – učenik – škola – roditelji - lokalna zajednica kroz zajedničke aktivnosti.

 

TEMA ŠKOLSKOG KLIMATSKOG IZAZOVA ?

U 2020. godini, tema Školskog izazova je „Klimatske promene i hrana“

Region Jugoistočne Evrope u koji spada Srbija je prepoznat kao osetljiv na klimatske promene, što znači da se u narednim decenijama očekuju najveće posledice u vidu ekstremnih vrućima, gubici u biodiverzitetu, a promene ekoloških i društvenih uslova života znatno će uticati na zdravlje ljudi, a naročito dece.

Klimatske promene predstavljaju pretnju po bezbednost proizvodnje hrane. Visoke temperature, obilne padavine i vremenske nepogode će uticati na naše useve i zalihe hrane.

Proizvodnja hrane takođe doprinosi globalnom zagrevanju. Poljoprivreda – zajedno sa šumarstvom –  odgovorna je za emitovanje otprilike četvrtine gasova staklene bašte. Uzgoj stoke takođe doprinosi globalnom zagrevanju zbog metana koje životinje oslobađaju, ali udeo ima i krčenje šuma zbog širenja pašnjaka.

Zato su teme ovogodišnjeg Školskog klimatskog izazova:

  • Pčele i biodiverzitet

  • Ishrana i klimatske promene

  • Klimatske promene i svet oko nas

  • Zaštita prirodnih staništa

 

Šta ti možeš da uradiš? Za početak, prijavi svoj tim na Školski klimatski izazov!

 

 

Designathon Works Ⓡ je mejker edukativni program iz Holandije koji podstiče razvoj stvaralačkog učenja i preduzetničkih veština dece i mladih s ciljem kreiranja inovativnih ekoloških rešenja strukturisanih oko UN globalnih ciljeva održivog razvoja pomoću novih tehnologija.

Školski klimatski izazov pokreće KidHub – dečji kreativni hab iz Beograda, pod pokroviteljstvom globalne obrazovne mreže Designathon Works iz Holandije, a u partnerstvu sa WWF Adria – Srbija, svetskom organizacijom za prirodu u projektu „Da nam klima štima“, koji podržava Vlada Švedske.   

Više o nama pogledajte ovde www.kidhub.rs 

 

www.kidhub.rs

KIDHUB doo, MB 21201103

KIDHUB, nvo MB28217153

© 2018 KIDHUB |  Sva prava zadržana  |   Privacy Policy